Shtetet që e njohin Kosovën si shtet të pavarur


Kosovo is a partially recognised state and disputed territory in Southeastern Europe that declared independence from Serbia in February 2008 as the Republic of Kosovo. Kosovo is landlocked in the central Balkan Peninsula. With its strategic position in the Balkans, it serves as an important link in the connection between central and southern Europe, the Adriatic Sea, and Black Sea. Its capital and largest city is Pristina, and other major urban areas include Prizren, Peć and Ferizaj. It is bordered by Albania to the southwest, the Republic of Macedonia to the southeast, Montenegro to the west and the uncontested territory of Serbia to the north and east. While Serbia recognises administration of the territory by Kosovo’s elected government, it continues to claim it as its own Autonomous Province of Kosovo and Metohija.

10th Anniversary of Kosovo's independence
10th Anniversary of Kosovo’s independence by @imageofkosovo

Lista e shteteve qe kan pranuar pavarësinë e Kosovës -> 04 Shtator 2020

Pavarësia e Kosovës e cila u shpall me 17 Shkurt të vitit 2008 është njohur deri me tani Zyrtarisht nga 117 prej gjithsejt 193 Shteteve anetare te UN-it. Nder këto janë 24 prej 28 shteteve te Bashkimit Evropian si dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Me poshtë vijon Lista e shteteve qe pranuan pavarësinë e Kosovës. Kosova, zyrtarisht Republika e Kosovës, është shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në qendër të Gadishullin Ballkanik dhe kufizohet në veri me Serbinë, në juglindje me Republikën e Maqedonisë, në jugperëndim me Shqipërinë dhe në perëndim me Malin e Zi. Ndërsa Serbia njeh administratën e territorit nga qeveria e zgjedhur e Kosovës, ajo vazhdon të pretendojë atë si Krahinë Autonome të Kosovës dhe Metohisë.

Lista e shteteve që e njohin Kosovën si shtet të pavarur

Emri i shtetit miratues Data e njohjes
1. Afghanistan 17 Shkurt 2008
2. Frankreich 18 Shkurt 2008
3. United States of America 18 Shkurt 2008
4. Costa Rica 18 Shkurt 2008
5. Albanien – Shqipëria 18 Shkurt 2008
6. Türkei 18 Shkurt 2008
7. England 18 Shkurt 2008
8. Australien 19 Shkurt 2008
9. Senegal 19 Shkurt 2008
10. Deutschland – Germany 20 Shkurt 2008
11. Lettland 20 Shkurt 2008
12. Dänemark 21 Shkurt 2008
13. Estland 21 Shkurt 2008
14. Italien 21 Shkurt 2008
15. Luxemburg 21 Shkurt 2008
16. Peru 22 Shkurt 2008
17. Belgien 22 Shkurt 2008
18. Polen 26 Shkurt 2008
19. Schweiz – Switzerland 27 Shkurt 2008
20. Österreich 28 Shkurt 2008
21. Irland 29 Shkurt 2008
22. Island 29 Shkurt 2008
23. Schweden 04 Mars 2008
24. Niederlande 04 Mars 2008
25. Slowenien 05 Mars 2008
26. Finnland 07 Mars 2008
27. Japan 18 Mars 2008
28. Kanada 18 Mars 2008
29. Monaco 19 Mars 2008
30. Kroatien 19 Mars 2008
31. Ungarn 19 Mars 2008
32. Bulgarien 20 Mars 2008
33. Norwegen 28 Mars 2008
34. Republik Korea 28 Mars 2008
35. Liechtenstein 28 Mars 2008
36. Marshallinseln 17 Prill 2008
37. Nauru 23 Prill 2008
38. Burkina Faso 24 Prill 2008
39. Litauen 06 Maj 2008
40. San Marino 11 Maj 2008
41. Tschechische Republik 21 Maj 2008
42. Liberia 30 Maj 2008
43. Sierra Leone 13 Qershor 2008
44. Kolumbien 07 Gusht 2008
45. Belize 07 Gusht 2008
46. Malta 21 Gusht 2008
47. Samoa 15 Shtator 2008
48. Portugal 07 Tetor 2008
49. Montenegro 09 Tetor 2008
50. Macedonien 09 Tetor 2008
51. Vereinigte Arabische Emiraten 14 Tetor 2008
52. Malaysia 01 Nentor 2008
53. Mikronesien 05 Dhjetor 2008
54. Panama 16 Janar 2009
55. Malediven 19 Shkurt 2009
56. Palau 09 Mars 2009
57. Gambia 07 Prill 2009
58. Saudi Arabien 20 Prill 2009
59. Die Komoren 19 Maj 2009
60. Das Königreich Bahrain 19 Maj 2009
61. Das Königreich Jordanien 08 Korrik 2009
62. Die Dominikanische Republik 11 Korrik 2009
63. New Zealand 09 Nentor 2009
64. Republika e Malavit 14 Dhjetor 2009
65. Republika Islamike e Mauritanisë 12 Janar 2010
66. Mbretëria e Suazilandisë 12 Prill 2010
67. Republika e Vanautusë 28 Prill 2010
68. Republika e Xhibutit 12 Maj 2010
69. Somalia 20 Maj 2010
70. Hondurasi 03 Shtator 2010
71. Kiribati 25 Tetor 2010
72. Tuvalu 19 Nentor 2010
73. Katari 12 Janar 2011
74. Guinea-Bissau 14 Janar 2011
75. Omani 04 Shkurt 2011
76. Andorra 08 Qershor 2011
77. Republika e Afrikës Qendrore 22 Korrik 2011
78. Nigeri 16 Gusht 2011
79. Guinea 16 Gusht 2011
80. Republika e Beninit 18 Gusht 2011
81. Santa Lucia 19 Gusht 2011
82. Republika e Gabonit 15 Shtator 2011
83. Nigeria 13 Shtator 2011
84. Bregu i Fildishtë 20 Shtator 2011
85. Kuvajti 11 Tetor 2011
86. Gana 23 Janar 2012
87. Haiti 10 Shkurt 2012
88. Uganda 10 Shkurt 2012
89. Sao Tome dhe Principe 23 Mars 2012
90. Brunei 25. Prill 2012
91. Republika e Çadit 01. Qershor 2012
92. Papua Guinea e Re 28 Tetor 2012
93. Timori Lindor 10. Nentor 2012
94. Republika e Fixhit 22 Nentor 2012
95. Burundi 28 Tetor 2012
96. Saint Kitts dhe Nevis 22 Nentor 2012
97. Dominika 11 Dhjetor 2012
98. Pakistani 24 Dhjetor 2012
99. Guajana 16 Mars 2013
100. Jemeni 13 Qershor 2013
101. Egjipti 26 Qershor 2013
102. Tajlanda 26 Shtator 2013
103. Grënada 26 Shtator 2013
104. Libia 26 Shtator 2013
105. El Salvadori 04 Tetor 2013
106. Tonga 20 Januar 2014
107. Mbretëria e Lesotos 12 Shkurt 2014
108. Tanzania 3 Prill 2014
109. Togo 02 Korrik 2014
110. Ishujt Solomon 13 Gusht 2014
111. Antigua dhe Barbuda 20 Maj 2015
112. Surinami 22 Korrik 2016
113. Singapori 01 Dhjetor 2016
114. Bangladeshi 01 Mars 2017
115. Madagaskari 25 Nentor 2017
116. Barbados 15 Shkurt 2018
117. Izraeli 4 Shtator 2020

Kosova – Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë

Kosova është shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në qendër të Gadishullin Ballkanik dhe kufizohet në veri me Serbinë, në juglindje me Republikën e Maqedonisë, në jugperëndim me Shqipërinë dhe në perëndim me Malin e Zi. Ka sipërfaqe prej 10.887 km² dhe popullsi prej 2 milion banorësh, prej të cilëve afro 600 mijë banojnë në Prishtinë, kryeqytetin dhe qendrën më të rëndësishme të vendit. Shumica dërmuese e popullsisë janë shqiptarë, ndërsa komunitetet tjera përfshijnë serbët, turqit, boshnjakët, romët/ashkalinjtë dhe goranët.

Ähnliche Beiträge

via Njohja ndërkombëtare e Kosovës – Wikipedia